Kända hopphästar

Kända hopphästar

Kända hopphästar och tävlingsryttare inspirerar unga ryttare

Unga ryttare tapetserar väggarna i flick- eller pojkrummet med dem medan ägarna och ryttarna minns sina tidigare lagmedlemmar med sorg och värme. Det finns många kända hopphästar som både har skrivit in sig i hopptävlingarnas historia och människors hjärtan. Många minns den vita sagohästen Milton, den lille och spänstige travkorsningen Jappeloup de Luze, den temperamentsfulle Baloubet du Rouet och den känslige hästgentlemannen Shutterfly. Tillsammans med sina ryttare har de vunnit EM-, VM- och OS-medaljer i alla valörer och lämnat ett stort tomrum efter sig när de pensionerades som tävlingshästar. Men känner du till historien bakom dessa framgångsrika och kända hopphästar? Om du inte gör det ska du absolut läsa vidare på den här sajten och lära dig mer om några av världens bästa hopphästar.

Kända hopphästar med sagoskimmer

Milton föddes som Marius Silver Jubilee, men när Caroline Bradley köpte honom som unghäst ändrade hon hans namn till Milton. Bradley såg tidigt vilken kapacitet Milton hade men trodde nog inte att han skulle bli en av världens mest kända hopphästar. Tyvärr dog Bradley när hon var 37 år gammal och hennes föräldrar valde att låta John Whitaker, en ryttare som Bradley beundrade mycket, träna och tävla hästen. Milton hade stor hoppkapacitet och framgångarna kom som på ett löpande band. Ekipaget tog flera medaljer guld-, silver- och bronsmedaljer i EM och VM och vann över 17 miljoner i prispengar. Milton gjorde sitt sista framträdande på Scandinavium i Göteborg, ihop med andra kända hopphästar, avslutade han med sitt signum, ett bocksprång. På hans rygg satt en märkbart rörd John Whitaker.

En annan i skaran av kända hopphästar är Baloubet du Rouet. Baloubet du Rouet vann en hel del redan som unghäst med Nelson Pessoa, men de riktigt stora framgångarna kom när Nelson Pessoa lämnade över hästen till sin son Rodrigo. Rodrigo Pessoa hade ofta fullt upp med att hålla ordning på den temperamentsfulle hingsten men tillsammans hade ekipaget stora framgångar. Förutom OS-medaljer vann Pessoa världscupen i hoppning tre år i rad, 1998 – 2000, med Baloubet du Rouet. Efter att ha tävlat i de högsta klasserna i över tio år pensionerades Baloubet du Rouet från tävlingslivet 2006 för att bli avelshingst på heltid fram till 2010. Han njuter numera av pensionärslivet i Portugals behagliga klimat.

Travkorsningen som blev hopphäst

Det var ingen som trodde på den lilla mörkbruna valacken som var resultatet av en betäckning mellan en fransk varmblodstravhingst och ett fullblodssto. Men Jappeloupe visade hela världen att de hade fel när han tillsammans med Pierre Durand Jr för alltid skrev in sig i historieböckerna för kända hopphästar. Första gången Durand såg den lilla hästen vägrade han ens provrida eftersom han ansåg att Jappeloupe med sina 158 centimeter i mankhöjd var för liten för hoppning på elitnivå. Jappeloupes ägare Henry Delage gav inte upp utan fortsatte att träna sin häst. Ett år senare såg Durand Jappeloupe hoppa på en tävling och även om han tyckte att hästen var olydig och temperamentsfull, såg han vilken kapacitet hästen hade.

Pierre Durand drömde redan som barn om få rida kända hopphästar och vinna OS likt idolen Pierre Jonquères d’Oriola. Durand har berättat att han som vuxen var mer eller mindre besatt av OS-drömmen, och att det var en häst som inte liknade någon annan som lät honom förverkliga drömmen och den hästen var Jappeloupe. Den lilla valacken hade stor hoppkapacitet och hoppade med lätthet 160-centimeters hinder, vilka var två centimeter högre än han själv. När OS i Seoul gick av stapeln 1988 var Durand och Jappeloupe en självklar del av det franska laget. Durand lämnade OS som dubbel medaljör med guld i individuell hoppning och ett brons i laghoppning. Hans barndomsdröm hade gått i uppfyllelse. Durand tävlade Jappeolupe under hela hans karriär och tillsammans visade de att även korsningar mellan varmblodstravare och fullblod, kan bli framgångsrika kända hopphästar

Sport med miljonbelopp

Det kostar mycket att både hålla hästar och tävla i hoppning, även på hög nivå med kända hopphästar. De som lyckas få fram en riktigt bra häst och ta sig upp till att tävla på elitnivå kan se fram emot större vinstsummor. Den av de kända hopphästar som har tjänat mest är Shutterfly med hisnande summa på 3 520 864 euro. Shutterfly och Meredith Michaels-Beerbaum vann mycket och under hela hästens tävlingskarriär fick Michaels-Beerbaum hantera stressen av att många ville köpa Shutterfly, som hon inte ägde. Shutterfly blev dock kvar hos Michaels-Beerbaum och lever idag pensionärsliv på hennes gård.

Det mest fascinerande med kända hopphästar är kanske berättelserna bakom deras framgångar och de summor de på olika sätt kan ge upphov till. Trots att ägarna till ovanstående hästar har blivit erbjudna miljonbelopp för sina hästar har de valt att tacka nej till alla bud. En del av ryttarna har dessutom fått möjligheten att ge sina forna hästkollegor ett behagligt och välförtjänt pensionärsliv hemma på gården.