Malin Baryard-Johnsson

Malin Baryard-Johnsson

Malin Baryard-Johnsson är ett namn som många både hästtokiga och mindre hästintresserade känner till. Baryard-Johnson är för gemene man kanske mest känd för sina framgångar med stoet Butterfly Flip och den enögde hingsten Tornesch. Det är inte enbart inom ridsporten som Malin Baryard-Johnsson har gjort sig ett namn. På hennes meritlista går det även att hitta professioner som programledare på tv, domare i ”Vi i femman”, sportchef för Sweden International Horse Show och sångerska. Bandet Spånka NKPG gjorde en låt ihop med Baryard-Johnsson där hon smackade och pratsjöng sig igenom låten Do you wanna ride? Singeln tog sig upp på andra plats på låtlistorna och väckte stor medial uppmärksamhet.

Malin Baryard-Johnsson och Butterfly Flip

Malin Baryard-Johnsson har tävlat i hoppning sedan barnsben och vann sitt första guld i ponny-SM när hon var 14 år. Sex år senare, 1995, utsågs Butterfly Flip till Sveriges bästa 4-åriga häst i hoppning på Swede Horse i Jönköping. Det värmlandsfödda stoet blev i samma veva Baryard-Johnssons första häst och under under 13 år skördade ekipaget stora framgångar på hopptävlingar. Något år före OS i Aten blev Butterfly Flips ägare, Christina Larsson, först erbjuden 25 miljoner för Butterfly Flip och sedan en check där hon själv fick fylla i prisbeloppet, men vägrade hårdnackat att sälja. Istället ville hon hjälpa Baryard-Johnsson att nå ännu större framgångar.

Malin Baryard-Johnsson tillhör världseliten inom banhoppning

Christina Larsson, som själv tävlat i hoppning, anade nog att hon hade fött upp en riktigt bra häst. EM- och VM-silvret i laghoppning och bronsplatsen i världscupsfinalen signalerade tydligt att det kunde finnas mer att vänta. 2004 reste Malin Baryard-Johnsson tillsammans med Peder Fredricsson, Peter Eriksson och Rolf-Göran Bengtsson till sommar-OS i Aten. Förväntningarna på laget var inte skyhöga i den stenhårda konkurrensen, men tillsammans med sina hästar gav ryttarna resten av världseliten en rejäl match och red hem silvermedaljen i laghoppningen. Silvermedaljen blev ekipagets största merit. När nästa sommar-OS gick 2008 var Butterfly Flip nybliven pensionär och Baryard-Johnsson fortsatte tävlingskarriären med Reveur de Hurtebise, kallad ”Räven” och Tornesch.

Tornesch förlorade ett öga

Den holländske hingsten Tornesch kom till Malin Baryard-Johnsson som sju-åring. Ägarna har berättat att de valde just Baryard-Johnsson för att hennes sätt att rida kunde ge Tornesch precis det självförtroende han behövde för att tävla i de allra högsta klasserna. Baryard-Johnsson har lovordat hästen för hans arbetsvilja, fina temperament och för att hon anser att han är en komplett häst för hoppning. Att det finns ett stort förtroende mellan häst och ryttare visade sig inte minst när man var tvungen att operera bort Torneschs ena öga, som har haft en icke besvärande skada sedan hästen var cirka fem år gammal.

Operationen av det skadade ögat gjorde att Malin Baryard-Johnsson och Tornesch missade EM 2013 och ingen visste med säkerhet om han skulle komma tillbaka och kunna fortsätta tävla i de högsta klasserna. Oron visade sig vara helt obefogad. Trots att Tornesch inte såg något på höger sida litade han helt och fullt på sin ryttare och hon på honom. Ekipaget fortsatte sin tävlingskarriär ihop fram till i december 2015 då Tornesch pensionerades från de stora tävlingarna för att avsluta sin tävlingskarriär som läromästare till ägarnas döttrar.

Sportchef som vill förbättra och utveckla

Förutom en fortsatt tävlingskarriär med nya stjärnhästar som Cue Channa och Baltimore, är Malin Baryard-Johnsson sedan 2014 också sportchef för arrangemanget Sweden International Horse Show. Tävlingen anordnas sista helgen i november varje år och lockar ryttare och publik från jordens alla hörn. Baryard-Johnsson har själv varit med och tävlat under meetinget och arbetar numera även aktivt med att förbättra och utveckla evenemanget till det som ihop med Falsterbo Horse Show är störst inom svensk ridsport. Här handlar det inte bara om hoppning och dressyr utan fokus är på hästen och att skapa mer kunskap och förståelse för de djur och den sport som Malin Baryard-Johnsson ägnat nästan hela sitt liv åt.