Peder Fredricson

Peder Fredricson

Peder Fredricson var bara 20 år när han red sitt första OS i Barcelona 1992. Det gjorde honom till den yngsta svenske OS-ryttaren genom tiderna. Då var det fälttävlan som gällde, men han bestämde sig för att satsa fullt ut på hoppning istället. En långsiktig satsning som skulle visa sig bli en framgångssaga. Efter flera års målmedveten träning, både för sig själv och hästarna, och en slutrunda som fick hela hästsverige att hålla andan klev Peder Fredricson upp på prispallen vid OS i Rio 2016 för att ta emot silvermedaljen. Jublet visste inga gränser på svenskläktaren där landslagskollegor, hästägaren och inte minst Fredricsons fru Lisen Bratt Fredricson stod.

Peder Fredricson mot OS

Vägen fram till OS har skildrats i dokumentären Guldläge, gjord av Lisen Lindal och Henrik Larsson. Peder Fredricson låg redan i början av 2016 bra till för att få en plats i det svenska OS-landslaget och hade redan då bestämt sig för att sätta upp ett högt mål om han blev uttagen. Få rutinerade elitidrottare åker till ett olympiskt spel med något annat än medalj som målsättning. Men det är mycket som ska stämma och alla pusselbitar måste vara på rätt plats även långt innan laguttagningen sker. Ryttarna och kanske allra främst hästarna ska matchas mot en formtopp samtidigt som de ska förbli friska och skadefria.

En månad före avfärden till Rio och OS, kom beskedet som hästentusiasterna och ryttarna hade väntat på, vilka ryttare och hästar som skulle tävla för Sverige i hoppning. Peder Fredricson skulle göra sitt tredje OS och hästen H&M All In sitt första. Att ”Allan”, som hästen kallas, var en bra häst hade hästsverige koll på, men exakt hur bra han var visste nog bara Fredricson och den närmaste kretsen runt honom. Ekipaget var felfria inför sista rundan i finalen. Fredricson gick ut som näst sista ryttare och alla som följde ekipaget på plats eller hemifrån tv-soffan höll andan. Ett tidsfel gjorde att det blev silver istället för guld.

Peder Fredricson är en ryttare av världsklass

Teamet och mental träning

Vad är det då som ligger bakom framgångarna och som gör att Peder Fredricson är så bra som han är? En viktig pusselbit i sammanhanget är helt klart bra hästar och bra hästägare. H&M All In:s ägare, mångmiljardären Charlotte Söderström, köpte hästen till Fredricson för tre år sedan. Hon har fått mängder av bud på hästen men har inte ens brytt sig om att titta på dem. H&M All In är inte till salu och kommer enligt Söderström inte att bli det heller. Hennes förhoppning är istället att H&M All In ska få gå fler och framgångsrika mästerskap i de svenska färgerna.

Inför sitt andra OS i Aten 2004, där det blev ett OS-silver i laghoppning, började Peder Fredricson arbeta med mental träning för att kunna hantera den press och stress som det innebär att tävla på stora mästerskap. Genom att jobba strukturerat och strategiskt har den mentala träningen inte bara hjälpt honom att hantera pressen och kunna fokusera vid stora mästerskap utan har även hjälp honom att höja sig själv och mentalt göra sig bättre än vad han är. I sin mentala träning har Peder Fredricson bland annat läst böcker om hur amerikanska Navy SEAL-soldater (Sea Air Land) tränar mentalt för att klara att fokusera under och hantera stressande och mentalt krävande situationer. För en ryttare är det enormt viktigt att kunna hålla sina egna nerver i schack eftersom hästar snabbt känner av och påverkas av energin som ryttaren sänder ut.

Vill utvecklas mer

Många skulle nog välja att ta det lite lugnt efter ett OS-silver, men inte Peder Fredricson. Han har en konstant nyfikenhet inför det som går att förändra och utveckla. Ett steg på vägen är att anlägga en ny ridbana hemma på Grevlundagården, en bana som är designad för att kunna träna hästarna mer allsidigt och hästvänligt än på en traditionell ridbana. Framgångarna i OS har också gjort att han har fått större självförtroende som ryttare. Numera lägger han fortare en dålig runda bakom sig. Peder Fredricson har fått ändra på sin målsättning inför inomhussäsongen på grund av att H&M All In tvingades till en bukoperation. Istället siktar han på att få H&M All In i form till sommarens EM.