Rolf-Göran Bengtsson

Rolf-Göran Bengtsson

Rolf-Göran Bengtsson är ett känt namn i ridsporten både på den nationella och internationella arenan. Tillsammans med hästen Ninja La Silla tog de Sveriges första EM-guld i Madrid år 2011. På meritlistan kan Rolf även lägga till två stycken OS-silver, två brons samt ett silver i EM. Roffe, som han kallas, är den svensk som ligger högst upp på världsrankingen. Fram till år 2003 jobbade Rolf-Göran Bengtsson som beridare hos Jan Tops i Holland men driver nu ett eget stall tillsammans med Bo Kristoffersen. Stallet är beläget i Breitenburg, Tyskland där Rolf sköter hästarna och tävlandet medan Bo tar hand om det administrativa och ekonomiska i verksamheten.

Rolf-Göran Bengtsson är en man av framgång

Rolf växte upp på en gård som hans pappa drev, i Sularp som ligger i skånska Södra Sandby. På gården hade hans pappa en hästuppfödning vilket ledde till att Rolf började rida i tidig ålder. I början tävlade han i allt ifrån dressyr, fälttävlan och hoppning. Rolf-Göran Bengtsson började rida en A-ponny som han själv varit med och ridit in, men gick sedan över till D-ponny. Då började tävlandet i fälttävlan på allvar och framgångarna visade sig. Tillsammans med Partner, som D-ponnyn hette, tog Rolf två SM-guld i fälttävlan. Vid sidan av tävlandet jobbade Rolf som mekaniker vilket han även är utbildad inom.

Svensk toppryttare Rolf-Göran Bengtsson

Efter SM-gulden i fälttävlan började Rolf-Göran Bengtsson att fokusera mer på banhoppning. Efter lite träning, kom Rolf på en andra plats i svenska mästerskapen i hästhoppning. Några år efter det tog han sin första grand prix-seger år 1996 och bestämde sig då för att flytta till Holland. Där jobbade Rolf som beridare hos Jan Tops. Det var bland annat hos Jan Tops som Rolf kom i kontakt med hästen Isovlas Pialotta som kom att bli en favorit hos Sveriges befolkning. En hel del tävlande blev det för Rolf. Tillsammans med stoet Isovlas Pialotta, kom han tvåa (individuellt) i EM i Arnhem 2001. Rolf tog då även brons (lag).

Många medaljer på meritlistan

Hästen Pialotta såldes strax innan ett stort mästerskap. Efter försäljningen valde Rolf-Göran Bengtsson att sluta som beridare. Istället startade Rolf eget tillsammans med Bo Kristoffersen. Resultaten på tävlingsbanorna var lite blandade i början, men 2008 fick Sverige den första individuella medaljen sedan 1932, då Rolf tillsammans med hästen Ninja La Silla tog silver. Detta var inte sista gången hästen Ninja La Silla nämndes eftersom ekipaget, bara några år senare, tog hem Sveriges första EM-guldmedalj i hästhoppning. Guldmedaljen visade att äldst är bäst då Ninja La Silla var hela 16 år när tävlingen gick av stapeln och därmed äldst av de deltagande hästarna i tävlingen.

Efter denna bragd belönades Rolf-Göran Bengtsson med Jerringpriset. Innan dess hade Rolf vunnit Sydsvenska Dagbladets pris Skånebragden tre gånger. Under invigningen av OS i London var Rolf fanbärare för det svenska laget. Tävlingsmässigt slutade Rolf på en sjätte plats och samtidigt upptäcktes det under veterinärbesiktningen att Casall fått ett balltramp. Detta gjorde att Rolf valde att dra sig ur då han inte hade någon annan tävlingsklar häst vid det tillfället. Casall och Rolf fick en revansch år 2014 då de bidrog till att Sverige kvalade in till OS i Rio 2016.

En av världens bästa ryttare

Rolf-Göran Bengtsson är en av världens bästa ryttare och som ständigt är i topp på världsrankingen. Han är född och uppvuxen i Södra Sandby och har bott i Holland. Numera är han bosatt i Tyskland där han driver ett försäljnings- och handelsstall tillsammans med kompanjonen Bo Kristoffersen. Många gånger har Rolf-Göran Bengtsson varit en stark pelare i det svenska landslaget och han skördar framgångar både individuellt och i lag. Rolf är en ryttare som har erfarenhet av många olika hästar vilket har hjälpt honom till att bli en fantastiskt bra ryttare. Efter att ha tagit ett individuellt EM-guld år 2011, var han den första ryttaren att motta det prestigefyllda Jerringpriset.